Prowadzone zajęcia (wybrane):

  • Aspekty zarządzania w agrobiznesie
  • Katastrofy i poważne awarie przemysłowe
  • Polityka społeczna i gospodarcza w ujęciu regionalnym
  • Podstawy ekonomii
  • Makroekonomia
  • Ekonomia i finanse w służbie zdrowia
  • Zarządzanie ekologicznymi zasobami naturalnymi

Główne pole zainteresowań badawczych:

  • Bezpieczeństwo i ochrona w  przemyśle dotycząca awarii przemysłowych
  • Zarządzanie  w agrobiznesie
  • Polityka społeczna i gospodarcza jako czynnik innowacyjności rozwoju regionalnego i lokalnego
  • Synergia innowacyjności i tradycji w rozwoju MSP
  • Przedsiębiorczość i innowacyjność w zarządzaniu firmą
  • Ekologiczne aspekty zarządzania w MSP

Zrealizowane badania:

W ramach badań realizowane są zagadnienia dot. przedsiębiorczości, innowacyjności i zarządzania w aspekcie rozwoju lokalnego, regionalnego i społecznego obszaru północnego województwa śląskiego.


Przykłady/doświadczenie współpracy z biznesem, administracją:

W ramach badań podjęta została współpraca z ARiMR, ODR , PARP, lokalnymi przedsiębiorcami  oraz administracją publiczną. Badania dotyczą wdrażania innowacyjnych rozwiązań w MSP sektora spożywczego.


Zainteresowanie współpracą z biznesem, administracją (badania, konsulting, projekty) w zakresie:

Współpraca z przedsiębiorcami lokalnymi  w ramach przeprowadzonych badań z zakresu rozwoju lokalnego i regionalnego w subregionie śląskim.

Współpraca  dotycząca możliwości wdrażania  innowacji w  rozwoju lokalnym i regionalnym finansowanych z funduszy UE.

Wybrane publikacje:

1. Aspekt agroturystyki w rozwoju lokalnym
2. Creating Innovative Marketing Solutions to the Polish Sector of the Food Industry = Kreowanie innowacyjnych rozwiązań marketingowych polskiego sektora przemysłu spożywczego
3. Determinants of the Supply Chain in Brewing Industry
4. Innowacyjność polskich przedsiębiorstw w świetle danych statystyki publicznej
5. Paradygmat rozwoju regionalnego w aspekcie przedsiębiorczości społecznej
6. Przegląd wybranych problemów badawczych w działalności naukowej Katedry Regionalistyki i Zarządzania Ekorozwojem
7. Tradycja i nowoczesność w firmie przetwórstwa owocowo-warzywnego
  1. Perspektywa rozwoju eko-energii w północnym regionie woj. śląskiego
  2. Synergia innowacyjności i tradycji w MSP

Godziny konsultacji

  • Poniedziałek
    11.5013.50
  • Wtorek
    12.50-13.5015.30-16.30

Kontakt

Telefon: 343250484; p. 63 (DS4)